История на кожените облекла

праисторическа рисункаКожените облекла в праисторията

Обработката на кожа без съмнение е една от най-древните човешки дейности. Съвсем естествено кожата се явява и първият материал, от който хората са създавали дрехи и обувки.

Пещерни рисунки от каменната ера показват ловци, облечени с кожи, като са намерени и множество инструменти за обработката им, което от своя страна говори за значителното използване на кожени облекла още в ранната история.

Същевременно, най-старата открита досега кожена обувка е вид мокасина, изработена от агнешка кожа. Намерена е в Армения и според радио-карбонно датиране, трябва да се отнесе към третото хилядолетие преди Христа. Фрапиращото е, че според етнографи, обувката не се различава особено от традиционните опинци – кожени цървули, присъщи за народи от Балканите, които и до днес са част от традиционното облекло, особено по време на сборове и фестивали.

Има запазени древни писмени източници, най-ранните от които са асирийски текстове където се описват различни методи за обработката на кожа. Една от първичните техники за обработка е била чрез опушване. По-късно хората откриват, че могат да ги сушат, излагайки ги на слънце или обработвайки ги със сол.

Интересно е да се отбележи, че в Шумер, още преди седем хиляди години от кожа са били изработвани дълги роби и диадеми за дамите. А кожената ръкавица, вероятно се е появила първо в Древен Египет.

Кожените облекла в средновековието

Прескачайки векове, се прехвърляме в Испания, в осми век, по времето на доминацията на маврите. Откриването на революционен за времето си метод за обработка, който придава на обработената кожа характерен приятен аромат, води до разпространение на кожени изделия, и по-специално дрехи и обувки в цяла Европа, правейки коженото облекло предпочитано в продължение на векове.

Освен в бита, кожените изделия са широко разпространени и във военното дело. От ризници, шлемове, колани и обувки, през щитове и колчани за стрели, до облицовката на стенобойни машини.

Кожените облекла през миналия век

До началото на миналия век, производството на кожени облекла става предимно в малки частни работилници или оръжейни. Основен проблем в кожухарството е бил много дългият период, които е бил необходим за качествената обработка, като за това са били необходими от осем месеца до една година. Тогава, в началото на 20-ти век – може би случайно, както при голяма част от иновациите, бива открито, че третирането на кожата с хром съкратява драстично периода на обработка. В наши дни, благодарение на това откритие, кожената дреха е готова за употреба само месец след като кожата е подложена на първоначална обработка.

Това вече е основа за експанзия на кожените облекла, като производството им от в малки работилници се премества към голямата индустрия.

В наши дни кожените облекла са синоним на стил и качество и тук ще кажем няколко думи за фронтмена на кожените облекла и аксесоари – коженото яке.

Емблематична част от съвременното облекло е прословутото кожено яке. Макар че днес е символ на стил и идентичност, появата му в началото на миналия век е поради практическа необходимост. Тъй като кожената дреха е ветроустойчива, топли добре и същевременно е дишаща материя, масово се използва от немските военновъздушни пилоти по времето на Първата световна война.

Практичността и модата се „срещат“ през 1928-ма, когато дизайнерът Ървинг Скот – създател на водоустойчиви дрехи, представя първото рокерско яке, изработено по поръчка за Харли Дейвидсън. Няколко години по-късно, в навечерието на последната световна война, коженият бомбер става символ на американските пилоти. С почти непроменен дизайн можем да го видим във филма “Топ Гън“ от средата на 80 -те години на ХХ век.

От 60 -те години до сега флагманът на кожената индустрия добива голяма популярност в суб-културата като става символ на бунтарство и различност. Голям принос за това има една емблематична снимка на Марлон Брандо като кораво момче, възседнало мощен мотор и облечен от глава до пети в кожа.

Кожените облекла - Кожено якеПрез следващите години кожените облекла навлизат сериозно в стайлинга на рок бандите, а малко по-късно, в ерата на MTV, благодарение на легендарния Майкъл Джексън и видео клиповете му, в които често се появява с кожени дрехи, кожата навлиза и в масовата култура.

Днес, въпреки масовото индустриално производство на синтетичните материали, кожените изделия остават фактор на пазара, като най-големите брандове продължават да представят избрани колекции, изработени от истинска кожа.