Грижа за кожените дрехи
Как да почистваме и съхраняваме коженото облекло

 

кожени облекла от напаОблекла от напа
/естествена лицева кожа/

Новите облекла от напа не изискват специални грижи.
При нужда те могат да се забърсват с влажна кърпа, след което и със силиконова гъбичка.
Ако напата е бяла, бежова, сива, розова или друг светъл цвят, може да се почисти с бяла кърпа, натопена в наситен сапунен разтвор, без да се търка силно.
Малко вазeлин, който се нанася на тънък слой с помощта на дунапренова гъбичка, също е подходящ за освежаване на напени облекла. Със специалните кърпички за кожа лесно и бързо може да почистите дрехата си, а с крема за кожа да я омекотите и удължите живота й.
След третиране за няколко часа облеклото трябва да се остави отделно на закачалка.
Кожените облекла не бива да се мокрят. Ако все пак това се случи, мокрото облекло се поставя на закачалка с широко рамо и съхне на проветриво място. Кожените облекла не се сушат в близост до топлинни уреди, защото се деформират.
Кожените облекла от напа / след няколкогодишна употреба / при нужда може да се пребоядисат и да се освежат. Хастарите може да се подменят по преценка в съответните ателиета. Същото се отнася и за ципове, токи и др. аксесоари.

 

кожени облекла от тулаОблекла от тула
/естествена агнешка кожа с косъм/

За облеклата от тула е подходящо единствено специално химическо почистване.
Летния сезон този тип облекла се зазимяват като се изваждат да се напекат на слънце един ден, след което се изчеткват и се поставят в чувалче от тензух с прикачена торбичка към дрехата с лавандула, орехова шума или друг препарат против молци, който обаче не бива да е в течно състояние.
Облеклата от тула не трябва да се мокрят. Ако все пак това се случи, мокрото облекло се поставя на закачалка с широко рамо и съхне на проветриво място. Облекла от тула не се сушат в близост до топлинни уреди, защото се деформират.

 

кожени облекла от естествен косъмОблекла от дивеч
/естествена кожа с косъм/

Летния сезон този тип облекла се зазимяват като се изваждат да се напекат на слънце един ден, след което се изчеткват и се поставят в чувалче от тензух с прикачена торбичка към дрехата с лавандула, орехова шума или друг препарат против молци, който обаче не бива да е в течно състояние.
Облеклата от естествена кожа с косъм не бива да се мокрят. Ако все пак това се случи, мокрото облекло се поставя на закачалка с широко рамо и съхне на проветриво място. Сушенето да не става в близост до топлинни уреди, защото има опасност от деформиране.

 

кожени облекла от велурОблекла от естествен велур

Облеклата от естествен велур не бива да се мокрят. Ако все пак това се случи, мокрото облекло се поставя на закачалка с широко рамо и съхне на проветриво място. Облекла от естествен велур не се сушат в близост до топлинни уреди, защото се деформират. Почистването да става единствено в специализирани ателиета за химическо чистене.
Ако велурът е перяем, освен в ателие за химическо чистене, може да се почисти в домашни условия в перална машина на 30° с перилен препарат и омекотител. Съхненето да става на проветриво и сенчесто място, на закачалка с широко рамо, а гладенето – от вътрешната страна с памучна кърпа докато велурът е влажен.